برای ثابت نگه داشتن استخوان ران (فمور) و لگن از قالب های اسپیکا (بدن) استفاده می شود. ما به این می گوییم بی حرکتی. این گچ اسپایکا، مفصل بالای ران (ستون فقرات) و مفصل زیر لگن (زانو) را ثابت نگه می دارد، به طوری که استخوان های ران و لگن ثابت می مانند تا بهبود پیدا کنند. از گچ های اسپایکا بعد از شکستگی استخوان ران، بعد از جراحی لگن یا بعد از جراحی تاندون اطراف لگن استفاده می شود. گچ اسپایکا کودک را از زیر بغل دور سینه تا مچ پا یک یا هر دو پا می پوشاند. در قسمت پوشک نیز یک دهانه وجود دارد. لایه داخلی گچ از Gore-Tex ساخته شده است تا رطوبت را از بین ببرد، سپس روکش پنبه ای وجود دارد و روی همه آن از فایبرگلاس استفاده شده است. ممکن است یک میله بین پاها وجود داشته باشد، این به ترجیح جراح است.
گچ اسپایکا تقریباً همیشه با آرامبخشی یا تحت بیهوشی عمومی روی کودک گذاشته میشود. مدت زمان و روند بهبودی کودک شما توسط پزشک تعیین می شود. مدت زمان معمول برای گچ گیری اسپیکا 12 هفته است. ممکن است پزشک شما بخواهد در 6 هفته یک تعویض گچ اسپیکا را در اتاق عمل انجام دهد. کودک شما به بیهوشی عمومی نیاز دارد تا برای تعویض گچ اسپایکا بخوابد. پزشکان معمولاً گچ را بیشتر از این تغییر نمی دهند زیرا نمی خواهند فرزند شما را در معرض بیهوشی قرار دهند. همانطور که گفته شد، مراقبت صحیح از گچ اسپیکای کودک بسیار مهم است. در اینجا چند نکته برای سهولت در مراقبت از کودک آورده شده است.
تخت اسپایکا
تخت های اسپایکا مخصوص گچ گرفتن اسپایکا طراحی شده اند این تخت های مخصوص به پزشکان کمک میکند تا بتوانند حرکات کودکان را حین گچ گرفتن کنترل کنند همچنین با استفاده از این تخت های مخصوص پزشکان می توانند به پشت کودک دسترسی داشته باشند بدون نیاز به اینکه بخواهند کودک را بچرخانند. همچنین خانواده ها میتوانند برای مراقبت بهتر از کودک طی دوره ی گچ گیری اسپایکا از این تخت ها استفاده کنند. این تخت ها به والدین این اجازه را میدهد تا حرکات کودک را هنگام تعویض پوشک کنترل کنند و به راحتی و بدون حرکت دادن کودک خود پوشک را عوض کنند. با استفاده از این تخت ها حرکات کودک به حداقل می رسد و روند بهبودی سریع تر می شود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد تخت های اسپایکا کلیک کنید.
ایمنی کودک در گچ اسپایکا
یک کودک در گچ اسپایکا هرگز نباید در خانه تنها بماند!
کودک خود را با بالش و پتوهای تا شده محکم نگه دارید.
انگشتان پاهای فرزندتان را هر روز چک کنید. آنها باید گرم و صورتی باشند. وقتی ناخن پا را فشار دهید سفید می شود. وقتی رها کردید، در عرض 2-3 ثانیه باید صورتی شود. اگر بیشتر طول بکشد، ممکن است گچ اسپایکا کودک شما خیلی سفت باشد و باید آن پا را به مدت 15 دقیقه بالا بیاورید.
کودک شما باید بتواند انگشتان پا را حرکت دهد. انگشتان پا نباید متورم شوند.
مسافرت با قالب اسپیکا
کودک شما باید در کالسکه، ویلچر یا ماشین کمربند ایمنی ببندد. اگر کودک شما به ویلچر نیاز دارد، پزشک یا پرستار ارتوپد برای شما یک ویلچر سفارش می دهد. پس از اتمام استفاده از ویلچر، مسئولیت برگرداندن ویلچر بر عهده شماست.
اجازه راه رفتن در قالب اسپیکا را ندهید. این ممکن است روند بهبودی را مختل کند.
برخی از کودکان پس از قرار گرفتن در گچ اسپیکا، به طور ایمن در صندلی ماشین خود جای نمی گیرند. گزینه هایی برای اجاره صندلی ماشین از بخش تروما وجود دارد که بعداً با جزئیات بیشتری در مورد آنها صحبت خواهد شد.
مراقبت از گچ اسپایکا
قالب را خشک نگه دارید. اگر گچ اسپایکا مرطوب شود، می تواند به پوست کودک شما آسیب برساند. سعی نکنید قالب را با چیزی گرم (مثلاً خشک کن) خشک کنید، این ممکن است باعث سوختگی شود.
چیزی را داخل گچ اسپایکا قرار ندهید. این می تواند باعث زخم یا عفونت شود. گچ اسپایکا را با یک حوله یا پیش بند بزرگ از اسباب بازی های کوچک، خاک یا تکه های غذا محافظت کنید. اگر چیزی وارد گچ اسپایکا شد و می توانید آن را ببینید، سعی کنید آن را با دست خود بردارید. اگر جسم را نمی بینید یا نمی توانید به آن برسید، با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر کودک شما از خارش شکایت دارد، از یک سشوار خنک استفاده کنید تا هوا را به داخل گچ اسپایکا هدایت کند یا سعی کنید قسمت دیگری از بدن را خارش دهید.
گچ اسپایکای کودک شما دارای آستر Gortex است که به محافظت و جلوگیری از نفوذ آب به داخل گچ، به خصوص در اطراف ناحیه کشاله ران کمک می کند. روش های خاصی برای “پوشک دوبل” وجود دارد که به محافظت در برابر رطوبت کمک می کند. پرستار شما می تواند به شما نشان دهد که چگونه این کار را انجام دهید.
به کودک اجازه ندهید که بالشتک را از گچ اسپایکا بیرون بیاورد. بالشتک از پوست کودک در برابر خارش یا زخم محافظت می کند.
مراقبت از پوست در گچ اسپایکا
از لوسیون، روغن یا پودر روی پوست زیر گچ اسپایکا استفاده نکنید.
هر روز پوست را از نظر نقاط درد بررسی کنید. از چراغ قوه برای نگاه کردن به داخل گچ اسپایکا استفاده کنید.
وضعیت کودک خود را حداقل هر 2 ساعت یکبار تغییر دهید. خوابیدن در یک موقعیت در گچ اسپایکا سنگین می تواند باعث ایجاد زخم های پوستی در زیر گچ اسپایکا شود.
برای حمایت از بالش، رول پتو یا کوسن صندلی استفاده کنید. یک رول بالش یا پتو را زیر ساق پا (نه زیر پاشنه) قرار دهید تا پاشنه را از تخت دور نگه دارید.
فراموش نکنید که می توانید کودک خود را نیز روی شکم او بگذارید تا به باسن او استراحت دهید! زمانی که کودک روی شکم خوابیده است، یک پتو، ملحفه یا بالش تا شده را از طول زیر سینه و شکم قرار دهید. کودک را به سمت پای تخت حرکت دهید تا انگشتان پا روی لبه تشک آویزان شوند.
اگر متوجه زخم های پوستی کودک خود شدید، سعی کنید پوست را با مقداری آب و صابون ملایم روی یک دستمال تمیز کنید و اجازه دهید در هوا خشک شود. اگر فکر می کنید در حال بدتر شدن است یا خونریزی می بینید، با پزشک پرستار ارتوپد تماس بگیرید.
رژیم غذایی
کودک شما ممکن است بخواهد به جای سه وعده در روز، وعده های غذایی کوچک و مکرر بخورد.
برای جلوگیری از یبوست، کودک شما باید مایعات زیادی بنوشد و غذاهای حاوی کربوهیدرات بخورد. برخی از غذا های حاوی کربو هیدرات مفید عبارتند از هویج خام، میوه ها و غلات مانند بلغور جو دوسر..
مراقب تکه های کوچک غذا باشید. کودک شما ممکن است خفه شود زیرا نمی تواند مستقیم در گچ اسپایکا بنشیند.
رفتن به دستشویی
اگر کودک شما پوشک می پوشد
بهتر است از روشی به نام «پوشک دوبل» استفاده کنید. ابتدا لبه های پوشک را زیر لبه های گچ اسپایکا قرار دهید. این کار ادرار و مدفوع را در داخل پوشک نگه می دارد و از مرطوب و کثیف شدن گچ اسپایکا جلوگیری می کند. ممکن است لازم باشد از پوشک سایز کوچکتر از حد معمول استفاده کنید. همچنین می توانید یک پوشک بزرگتر را از وسط نصف کنید. پوشک باید تمام قسمت پایین کودک را بپوشاند. سپس استفاده از یک پوشک بزرگتر در قسمت بیرونی روی گچ اسپایکا می تواند به نگه داشتن پوشک کوچکتر در جای خود کمک کند. ممکن است لازم باشد آن را در جای خود بچسبانید یا از پوشک اندازه بزرگسالان استفاده کنید.
پوشک را اغلب و حداقل یک بار در طول شب چک کنید.
اگر کودک شما آموزش دیده است
بسته به موقعیت گچ اسپایکا، کودک شما ممکن است بتواند روی توالت بنشیند. در غیر این صورت باید از روتختی استفاده کنید. پسران می توانند از ادرار در بیمارستان استفاده کنند. برای دختران، یک لیوان کاغذی با سوراخ کوچک در پایین ممکن است به هدایت ادرار به داخل تشتک کمک کند. هنگام استفاده از حمام، استفاده از پوشش پلاستیکی برای محافظت از گچ اسپایکا ممکن است کمک کند.
اگر گچ اسپایکا خیس شود چه؟
ابتدا با بازنگری در روش پوشک زدن از حادثه دیگری جلوگیری کنید. اگر قالب خیس شود، مدت زمان زیادی طول می کشد تا خشک شود. می توانید با استفاده از سشوار در محیط خنک یا بیرون بردن کودک در زیر نور خورشید به سرعت بخشیدن به این روند کمک کنید. گرمای بدن کودک شما نیز به خشک شدن گچ اسپایکا کمک می کند. به یاد داشته باشید، مهم است که موقعیت کودک خود را تغییر دهید تا نواحی مختلف فرصت خشک شدن داشته باشند. پشت گچ اسپایکا رایج ترین مکان برای خیس شدن است.
حمام کردن و شستن مو
کودک شما نیاز به حمام اسفنجی دارد. اگر بوی بدن مشکل ساز شد، می توانید مقدار کمی پودر بدن دئودورانت را روی گچ اسپایکا بپاشید یا مقدار کمی دئودورانت زیر بغل را روی گچ اسپایکا اسپری کنید. گچ اسپایکا را با پاک کننده های خانگی یا خوشبوکننده هایی مانند لیزول اسپری نکنید.
شستن موهای فرزندتان
کودک را در سینک بخوابانید و موها را بشویید.
ممکن است کودک را روی تخت دراز بکشید و یک سطل روی زمین بگذارید تا هنگام شامپو کردن، آب را بگیرد.
شامپوهای مایع بدون شستشو نیز موجود است.
لباس مناسب کودک
لباس ها باید گشاد و راحت باشند. تی شرت ها باید 1 تا 2 سایز بزرگتر از حد معمول باشند تا روی قالب قرار بگیرند. شورت باکسر یا شلوار عرق گیر در سایز بزرگتر نیز می تواند روی گچ اسپایکا قرار بگیرد. همچنین ممکن است بخواهید شورت یا شلوار گرمکن را کوتاه کنید و با چسب بدوزید تا به کودکان بزرگتر اجازه دهید لباس های معمولی خود را بپوشند. شورت شکاف دار (با گیره در هر طرف) را می توان با گچ اسپایکا هایی استفاده کرد که دارای میله ای هستند که پاهای گچ اسپایکا را به هم متصل می کند. ممکن است کودک شما گرمتر از حد معمول باشد. لباس سبک ممکن است تمام چیزی باشد که لازم است.
فعالیت روزانه
اگر کودک شما از درد شکایت دارد، طبق دستور پزشک داروی مسکن بدهید. ممکن است به مدت 1-2 هفته در شب به داروی ضد درد نیاز باشد.
تخت کودک را به اتاق نشیمن بیاورید تا بتواند جایی باشد که همه هستند. این همچنین شما را از سر زدن مداوم به کودک نجات می دهد.
کودک شما نمی تواند روی پای آسیب دیده خود بایستد، اما ممکن است بتواند روی پای مخالف خود بایستد. این به آنها اجازه می دهد تا به داخل و خارج شدن از رختخواب کمک کنند.
برخی از کارهایی که با فرزندتان باید انجام دهید
-
در صورت امکان فرزندتان را بیرون ببرید. برای کودکان کوچک می توان از کالسکه استفاده کرد. کودکان بزرگتر ممکن است به ویلچر با پشتی درازکش نیاز داشته باشند.
-
از دوستان مدرسه یا بچه های محله و اقوام بخواهید که به آنها سر بزنند.
-
کتاب مورد علاقه فرزندتان را بخوانید.
-
با کودکتان به نوار، تلویزیون، فیلم گوش دهید.
-
بازی، پازل، کامپیوتر یا بازی های ویدئویی انجام دهید.
-
کارهای هنری و صنایع دستی انجام دهید.
بازگشت به مدرسه یا مهد کودک
فرزند شما ممکن است در طول مدت گچ گیری اسپایکا به آموزش های خانگی نیاز داشته باشد، زیرا در این مدت مراقبت لازم است. پزشک ارتوپد به هماهنگی این امر با مدرسه فرزند شما کمک می کند. پزشک و پرستاران به شما خواهند گفت که چه زمانی فرزند شما می تواند به مدرسه بازگردد. به طور کلی کودک شما باید در طول روزهای قبل از بازگشت به مدرسه داروهای مسکن مصرف نکند.
چه زمانی با پزشک تماس بگیریم
کودک شما درد شدیدی دارد و داروی مسکن کمکی نمی کند
تغییری را در گچ اسپایکا مشاهده می کنید: ترک خوردگی، نرم شدن و تخلیه از داخل.
بوی بدی از گچ اسپایکا گرفته می شود
انگشتان کودک شما سرد، آبی/خاکستری یا متورم هستند.
کودک شما احساس بی حسی یا گزگز در انگشتان خود می کند
کودک شما نمی تواند انگشتان خود را حرکت دهد
موقعیت انگشتان در گچ اسپایکا تغییر می کند یا به نظر می رسد که گچ اسپایکا در حال لیز خوردن است.
تب بدون هیچ نشانه دیگری از بیماری (دمای بیش از 101.5 درجه فارنهایت) (بدون سرماخوردگی، گوش درد و غیره)
حمل و نقل ایمن برای کودک در قالب اسپیکا
اگر عمل جراحی کودک شما از قبل برنامه ریزی شده باشد، شما زمان خواهید داشت که زودتر برای حمل و نقل خود برنامه ریزی کنید. جراح معمولاً می تواند اندازه تقریبی گچ اسپایکا را به شما بگوید، یعنی عرض آن چقدر است و چقدر زانو خم می شود. بسته به عرض پاهای کودک شما، ممکن است کودک شما به طور ایمن در صندلی ماشین خود جا نگیرد. پزشک پرستار ارتوپد می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی بهترین است.
گاهی اوقات کودکانی که در قالبهای اسپیکا قرار میگیرند، در صندلیهای ماشین تبدیلپذیر معمولی با کنارههای پایینتر و جلوی پهنتر قرار میگیرند، مخصوصاً صندلیهایی که در هر دو حالت رو به عقب و رو به جلو میخوابند. این به وزن، قد و سن کودک شما بستگی دارد.
با استفاده از تجهیزات پزشکی نوین و نکات ذکر شده میتوانید روند درمان را تسریع کنید و از کودک خود در برابر آسیب های احتمالی محافظت کنید.