فقط می خواهید در تخت خواب گرم خود بمانید و هیچ کاری نکنید.آشنا به نظر می رسد نه؟با ما همراه باشید تا در این مقاله به علل خستگی در بارداری بپردازیم.احساس خستگی در بارداری امری کاملا طبیعی است. خستگی بارداری می تواند به ویژه در اوایل سه ماهه اول و دوباره بعداً در سه ماهه سوم بروز کند.
آیا خستگی مفرط در اوایل بارداری طبیعی است؟
طبیعی است که در ماه های اول بارداری احساس خستگی زیادی داشته باشید. خستگی، حتی خستگی شدید، نشانه اولیه بارداری است که تقریباً همه زنان در سه ماهه اول(ماه اول تا سوم) و سه ماهه سوم (ماه ششم تا نهم)آن را تجربه می کنند.این امر تقریباً 60 درصد از زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد.
خستگی در بارداری چه احساسی دارد؟
خستگی به طور کلی کمبود انرژی دائمی در نظر گرفته می شود. در دوران بارداری، ممکن است احساس کنید که نمی توانید صبح از خواب بیدار شوید یا ممکن است احساس کنید که از لحظه ای که بیدار می شوید تا زمانی که به خواب می روید، کم انرژی هستید.
خستگی در بارداری از کی شروع می شود؟
علائم خستگی در بارداری از همان هفته های اول بارداری خود را نشان می دهند, حتی برخی از زنان در اوایل یک هفته پس از لقاح متوجه خستگی حاملگی می شوند.در حالی که خستگی معمولاً در ابتدای سه ماهه دوم(ماه سوم تا ششم) بهتر می شود، اغلب در سه ماهه سوم بازمی گردد اگر چه ممکن است تجربه تمام مادران باردار از خستگی در بارداری مانند بقیه علائم بارداری یکسان نباشد.
علت خستگی در بارداری چیست؟
بارداری به نوعی مانند دویدن در ماراتن است در حالی که کوله پشتی را حمل می کنید که وزن آن هر روز کمی بیشتر می شود. به عبارت دیگر، کار سختی است! در حالی که شما نمی دانید بدنتان درحال انجام چه کاری است، اما سخت تر از همیشه کار می کند، حتی زمانی که دارید استراحت می کنید.
علل خستگی در اوایل بارداری
در سه ماهه اول،برخی عوامل ممکن است باعث خستگی در بارداری شوند، از جمله:
ساخت جفت در طول سه ماهه اول بارداری
بدن شما جفت را ایجاد می کند، اندام هایی که مخصوصاً برای بارداری ساخته شده و مواد مغذی و اکسیژن لازم برای رشد و شکوفایی نوزاد را تامین می کند. این یک کار بزرگ است که انرژی بدن شما را کاهش می دهد.
تغییرات هورمونی
خستگی در بارداری در درجه اول به دلیل افزایش تولید هورمون پروژسترون است که از بارداری شما حمایت می کند و به تولید غدد شیر مورد نیاز برای شیردهی نوزاد کمک می کند. تغییرات هورمونی همچنین می تواند باعث آشفتگی خلق و خو در مادر شود و سوار شدن بر ترن هوایی احساسی بارداری می تواند خسته کننده باشد.
افزایش خون رسانی
نیازهای ایجاد و پمپاژ خون اضافی برای تامین مواد مغذی و اکسیژن جنین می تواند باعث ایجاد احساس خستگی در شما شود.
سایر تغییرات فیزیکی
متابولیسم و ضرابن قلب شما بالا می رود، قند خون و فشار خون شما کاهش می یابد، و از مواد مغذی و آب بیشتری استفاده می کنید که همه این ها خستگی شما را تشدید می کند.
علل خستگی در سه ماهه سوم
خستگی سه ماهه سوم ناشی از موارد زیر است:
بزرگ تر شدن کودک در حال رشد شما
کودک شما به سرعت در حال رشد است و شما وزن بیشتری نسبت به اوایل بارداری خود حمل می کنید.تحمل وزن بیشتر می تواند به خستگی بیشتر شما دامن بزند.
بی خوابی در بارداری
کودک در حال رشد شما همراه با علائم بارداری از جمله سوزش سر دل، کمردرد و سندرم پای بیقرار ممکن است خواب را بیش از هر زمان دیگری گریزان کند.
استرس بچه دار شدن
بزرگ شدن کودک زیباترین و در عین حال دشوارترین پروسه برای پدران و مادران است.نگرانی هایی از قبیل سلامت کودک , تغذیه مناسب و پوشاک و… باعث می شود تا آرامش کمتری را در زندگی خود تجربه کنید.
داشتن چند وظیفه دیگر در کنار بارداری
می دانیم که مادران باردار در زندگی وظایف دیگری نیز در کنار مادر شدن دارند.مسئولیت هایی مانند شغل و داشتن کودکان دیگر را نیز به بارداری اضافه کنید.حال خستگی شما چندین برابر می شود.
آیا خستگی زیاد می تواند به کودک من آسیب برساند؟
برای اکثریت قریب به اتفاق زنان، خستگی در دوران بارداری کاملا طبیعی است و به شما و جنینتان آسیبی نمی رساند.به هر حال، بدن شما وظیفه رشد دادن یک انسان دیگر را بر عهده می گیرد، بنابراین طبیعی است که احساس خستگی بیشتری کنید. در حالی که ممکن است فکر کنید ممکن است روی زمین بیفتید، کودک شما چیزی احساس نمی کند.با این حال، اگر در هر مرحله از بارداری خستگی شما شدید و مداوم است، یا اگر در تمام دوران بارداری شما ادامه داشته باشد، با پزشک خود صحبت کنید. گاهی اوقات خستگی شدید بارداری می تواند نشانه یک بیماری جدی تری باشد که نیاز به درمان دارد.
راهکارهای رفع خستگی در بارداری
خستگی در دوران بارداری سیگنالی از بدن شما است که این روزها باید راحت تر از آن استفاده کنید. پس گوش کنید و به نیازهای خود توجه کنید. در ادامه این مقاله به راهکارهای مقابله با خستگی در بارداری پرداخته ایم:
1.آسان بگیرید
اگر در حال حاضر کودک کوچکی در خانه ندارید، از این (آخرین) فرصت برای تمرکز کامل بر روی خود لذت ببرید.بگذارید ظروف منتظر بمانند و سعی کنید نگران تمیزی خانه نباشید. اگر می توانید بصورت آنلاین خرید های خود را انجام دهید تا کمتر خسته شوید.هر از چندگاهی از همسر خود برای انجام کارهای روزمره کمک بگیرید.
2.کمک بخواهید
برای رفع خستگی در بارداری و داشتن استراحت بیشتر کمک بخواهید.در ماههای آینده برای چشمان شما استراحتی وجود نخواهد داشت. دریغ نکنید که به شریک زندگی، خانواده و دوستان خود اطلاع دهید که چقدر ضعیف هستید تا آنها بتوانند سهمی عادلانه داشته باشند.اگر کسی در اطراف شما در مورد کمک کردن به شما سؤال کرد، بگویید بله! اگر شخص دیگری خواربارفروشی را تحویل بگیرد،شما می توانید با خیال راحت به استراحت بپردازید یا حتی در کلاس های یوگا مخصوص مادران باردار شرکت کنید و از بودن در جمع مادران باردار لذت ببرید.
3.بیشتر بخوابید
حتی یک ساعت خواب بیشتر در شب تفاوت زیادی در سطح انرژی شما در طول روز ایجاد می کند و ساده ترین راه برای ساعت بیشتر خواب این است که شب ها زودتر به تخت خواب بروید. در مجموع هفت تا هشت ساعت ایده آل است.
خواب بیشتر در واقع می تواند باعث شود که شما احساس خستگی بیشتری کنید.اگر با دردهایی دست و پنجه نرم می کنید که شما را بیدار نگه می دارد، یک بالش بارداری ممکن است ارزش هزینه کردن را داشته باشد.اگر تمام روز سر کار هستید یا سرپا می ایستید حتما دچار ورم در ناحیه پا و مچ پاهای خود می شوید.یک راه بسیار آسان برای درمان ورم پا در بارداری استفاده از دستگاه کامپرشن تراپی است.
بیشتر بخوانید: برای درمان ورم پا در بارداری چه کنیم؟
4.فرزندان دیگر خود را نیز درگیر کنید
اگر فرزندان دیگری در خانه دارید، جای تعجب نیست که احساس خستگی مضاعف می کنید. با اینکه آسان نیست اما در هر صورت سعی کنید خود را در اولویت قرار دهید.به فرزندان خود توضیح دهید که احساس خستگی در بارداری امری طبیعی است و در کارهای خانه از آنها کمک بخواهید.زمان بیشتری را صرف کارهای آرامبخش مانند مطالعه، انجام پازل و تماشای فیلم کنید.
5.غذاهای سالم را انتخاب کنید
تمرکز بر غذاهای سرشار از مواد مغذی به حفظ سطح انرژی پایدار در طول روز کمک میکند. برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری، بر غذاهایی تمرکز کنید که انرژی طولانیمدت فراهم میکنند و ترکیبی از پروتئین و کربوهیدراتهای پیچیده هستند. به عنوان مثال: یک قاشق غذاخوری کره بادامزمینی روی نان تست سبوسدار، یا ترکیب توتها با ماست یونانی.
مطمئن شوید که کالری کافی دریافت میکنید,یک رژیم غذایی متعادل و سالم کلید یک بارداری سالم است.همچنین مصرف قهوه و شیرینیجات را کاهش دهید.به یاد داشته باشید که اگر در زمان خستگی خود به سراغ مصرف کافئین یا شکر می روید مدت رمان کوتاهی بعد از مصرف آنها دوباره سطح انرژی شما کاهش می یابد.
بیشتر بخوانید: 11 غذایی که باعث ورم در بارداری می شوند
6.بیشتر غذا بخورید
در برابر حذف وعده های غذایی مقاومت کنید. خوردن شش وعده غذایی کوچک به جای سه وعده غذایی بزرگ می تواند قند خون و انرژی شما را ثابت نگه دارد. همچنین به کاهش سایر علائم رایج بارداری مانند تهوع صبحگاهی و یبوست کمک می کند.
7.تحرک داشته باشید
مطمئناً دراز کشیدن روی کاناپه و تماشای سریال محبوبتان جذاب تر از هر زمانی به نظر می رسد. اما باید گفت، مقدار مناسب ورزش می تواند شاداب کننده تر از استراحت کردن روی مبل باشد.پیاده روی، دویدن آهسته در اطراف بلوک یا پارک، یک کلاس یوگای دوران بارداری یا حتی یک پیاده روی سریع کوتاه به شما کمک بسزایی می کند.با این کار نه تنها احساس شادابی بیشتری خواهید داشت (و به لطف هورمون های تقویت کننده خلق و خو، اندورفین ها) شادتر می شوید، بلکه شب ها بهتر می خوابید.بعلاوه، ورزش هم برای شما و هم برای کودکتان مفید است، از یک جهت. فقط زیاده روی نکنید می خواهید تمرین خود را با انرژی تمام کنید، نه خسته.
8.طب سوزنی را در نظر بگیرید
اگر خستگی در بارداری واقعاً زندگی شمارا تحت تاثیر قرار داده است، طب سوزنی را در نظر بگیرید. محققان دریافتهاند که قرار دادن سوزنها در نقاط خاصی که با اعصاب خاصی مطابقت دارند منجر به ترشح اندورفین میشود که ممکن است به کاهش خستگی بارداری و همچنین سایر علائم بارداری مانند سردرد، تهوع و کمردرد کمک کند.
استفاده از بالش های بارداری آنهوما برای داشتن خوابی بهتر
یکی از توصیه پزشکان به خانم های باردار این است که حتما در هنگام استراحت به پهلو دراز بکشند.این توصیه باعث افزایش حداکثری توزیع اکسیژن و مواد غذایی به جنین در حال رشد می باشد.شکل و حالت بدنی یک زن باردار بسیار خاص است بالش های معمولی ممکن است پشتیبانی لازم را از بانوان باردار بعمل نیاورند.در این صورت بالش بارداری ازجمله وسایلی است که برای کمک به مادران باردار طراحی شده تا این دوران سخت را آسوده تر به سر ببرند.اگر باردار هستید بهتر است که از همان ابتدای بارداری،یکی ازبالش ها را تهیه کنید تا به خوابیدن با آن عادت کنید.
منبع: Fatigue During Pregnancy
دیدگاهی در مورد “علل خستگی در بارداری + 8 راه مقابله با آن”
سلام یک سوال داشتم از خدمتتون از چندماهگی باید از بالش های بارداری استفاده کرد؟
با سلام,استفاده از بالشهای بارداری معمولاً از ماه چهارم بارداری توصیه میشود، زمانی که شکم شروع به بزرگتر شدن کرده و فشار بیشتری به کمر و لگن وارد میشود. البته، در صورت احساس ناراحتی، میتوان زودتر نیز از این بالشها استفاده کرد.